klarinet

Kies jij voor klarinetles, hoboles of panfluit?

De klarinet is een blaasinstrument behorend tot de enkelriet instrumenten. In het symfonieorkest wordt de klarinet gerekend tot de houtblazers. De klarinet vindt je terug in heel veel muziekstijlen zoals klassiek, jazz, dixieland, zigeuner, klezmer en volksmuziek. Tijdens de klarinetlessen verken je die mogelijkheden spelenderwijs, vaak met behulp van begeleidingen op piano, cd of midi. De klarinet bestaat uit een cilindrische holle pijp met gaten, waarvan sommige met vingers worden afgesloten en andere door een klep. Als klarinettist heb je samenspel mogelijkheden bij de muziekschool en bij Hafa-verenigingen.

Geschiedenis

De middeleeuwse voorloper van de klarinet is de chalumeau, een houten buis met negen gaten en zonder kleppen, wel zat er een mondstuk en een rietje op. De eerste klarinet werd rond 1720 door Johann Denner gemaakt. Aan het einde van de 18e eeuw werd een klarinet gebouwd met 8 kleppen en al snel daarna, het instrument dat we nu kennen als klarinet, één met 13 kleppen.

Panfluitles
De panfluit is een eeuwenoud instrument dat op verschillende plaatsen in de wereld is ontstaan. De panfluit is opgebouwd uit buizen van verschillende lengtes, deze buizen zijn aan de bovenkant van de buizen is open en de onderkant gesloten. Het geluid ontstaat doordat je lucht over de hals van deze buizen blaast, eigenlijk hetzelfde idee als je over de hals van een flesje blaast. De meest bekende panfluit is de Roemeense panfluit, deze is herkenbaar aan de gebogen vorm en is gemaakt van bamboe.

Geschiedenis

Het is moeilijk vast te stellen waar en wanneer de panfluit ontstaan is, maar het instrument kwam in elk geval voor in de Griekse oudheid. Vermoedelijk is de panfluit ontstaan uit de gewone fluit, waar je maar 1 toon op kon spelen. Later werd bedacht dat wanneer de fluit verschillende lengtes had er verschillende tonen uitkwamen, zo kon men, waarschijnlijk met meerdere mensen, muziek maken. Daarna kwam de wens om deze tonen door één muzikant ten gehore te brengen en was de panfluit een feit. Vanaf 1964 is de panfluit in Nederland een populair instrument geworden.

Hoboles
De hobo is een dubbelriet instrument dat tot de houtblazers gerekend wordt. Het dubbelriet wordt gevormd door twee licht gebogen rietbladen die met garen rond een metalen stiftje bijeen worden gehouden. De hobo heeft zowel gaten als kleppen en een mooie warme klank. Als Hoboïst is het ook mogelijk om in het symfonieorkest van de muziekschool te spelen na het volgen van voldoende hobolessen bij de docent.Geschiedenis
De hobofamilie bestaat al enkele duizenden jaren. Tegen het einde van de Middeleeuwen duiken ze ook op in Europa. De eerste familieleden waren ‘schalmeien’, die nogal hard klonken. Echt iets voor buiten! Men is toen gaan proberen de schalmei wat zachter te laten klinken, zodat je er ook binnenshuis op zou kunnen spelen. Zo ontstond de eerste hobo. Wel nog met minder kleppen en gemaakt van een andere houtsoort. Later kwamen er enkele kleppen bij, maar het was pas aan het einde van de 19e eeuw dat de hobo het uiterlijk kreeg zoals we dat nu kennen.